Tvarohové knedlíky s omáčkou

22.04.2014 13:53

Dvanáct deka másla třeme vařečkou do pěny. Připojíme čtvrt kila tvarohu, dvě celá vejce a jeden žloutek, čtvrt kila mouky, vrchovatou lžičku soli, dvě ve vodě namočené a vymačkané žemličky a tře se to několik minut. Pak se k tomu přidá dvacet šest deka strouhanky, lžička cukru a dobře se promíchá. Z těsta se udělají knedlíky velké jako pomeranč a vaří se ve velkém kastrolu, v kterém je tolik vody, aby v ní plavaly a v prudkém varu asi patnáct minut.

Vařené knedlíky hned dáme na talíř, roztrhneme je vidličkou a poléváme rozpáleným máslem. Sypeme osmaženou strouhankou a hned podáváme na stůl. Není dobře, když tvarohové knedlíky stojí delší dobu, ztrácejí kyprost.

K těmto knedlíkům se doporučuje tato omáčka:

Ve čtvrt litru kyselé smetany rozkverláme lžičku mouky, tři žloutky, na větší špičku nože množství soli, a když se má dávat omáčka na stůl, postaví se hrnek do kastrolku, ve kterém se na plotně vaří trocha vody a kverláme tím, až je omáčka hustá. Po té podáváme na stůl.