Tradiční knedlíky se šunkou nebo uzeným masem

22.04.2014 13:43

 

Na malé kousíčky rozkrájíme asi 6 dkg pěkné slaniny, přidá se lžíce rozpuštěného másla, dále se rozkrájí na kostičky jedna a půl housky a nechá se to všechno osmažit.

Těsto na knedlíky

Dále na misku dáme dvě rozkrájené žemličky na plátky, které polijeme několika lžícemi studeného mléka. Když je žemlička pěkně rozmočená, dají se do ní dvě vejce a jeden žloutek, lžička soli, a několik minut směs třeme. Pak se k tomu přidají ještě čtyři lžíce studeného mléka a mouky tolik, aby bylo těsto tuhé jako na obyčejné knedlíky. Do těsta se zamíchá usmažená žemlička a nechá se odpočinout.

Nádivka

Mezitím nasekáme na jemno dvacet deka pěkné šunky, k ní připojíme jemně nasekanou petrželku, přidáme rovnou lžičku strouhanky, bílek, aby maso drželo pěkně drželo pohromadě a umícháme tuhou nádivku.

Plnění knedlíků

Odpočinuté těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, pěkně ho rozložíme lžící a do každého knedlíku dáme kousek nádivky.

Vaření knedlíků

Nádivka se pěkně obalí těstem, knedlík zakulatí, aby nebyla nádovka vidět, potře se bílkem a vaří se dvacet minut,

 

Podávání na stůl

Vařené knedlíky rozkrojíme na poloviny, omastíme horkým máslem a podáváme na stůl. Můžeme k nim podat zelí nebo hlávkový salát.