Od štoly ke kaprovi

16.12.2014 13:53

Tvarohová štola

 

Zkusme si připravit tvarohovou štolu. Není to opravdu nic náročného, jen je třeba dodržovat postupy a práci se pečlivě věnovat. 

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky 
  • 250 g rostlinného tuku (másla) 
  • 250 g tvarohu 
  • 150 g moučkového cukru 
  • 150 g rozinek 
  • 125 g nasekaných vlašských ořechů 
  • 100 g kandované citrónové kůry 
  • 1 ks sáčku vanilkového cukru
  • 2 ks vajec 
  • 1 ks sáčku prášku do pečiva 
  • 1 lžíce rumu 
  • moučkový cukr na posypání 
  • máslo na potírání 
  • pečicí papír 
  • špetka soli

Postup přípravy 

Rozinky omyjeme a necháme okapat, mezi tím na jemno nakrájíme kandovanou citrónovou kůru.
 

A dále:

  • V míse utřeme vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem 
  •  
  • Přidáme mouku s práškem do pečiva, tvaroh, špetku soli, rum a na kousky nakrájený tuk 
  •  
  • Vypracujeme hladké těsto do kterého nakonec přimícháme rozinky, ořechy a kandovanou citrónovou kůru 
  •  
  • Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v pokojové teplotě přibližně půl hodiny odležet 
  •  
  • Těsto vyválíme na pomoučeném vále do obdélníku silného cca 3 cm, o rozměrech asi 30×40 cm, delší stranu těsta přehneme do dvou třetin, její protější stranu přehneme na polovinu a ještě přeložíme přes druhou stranu tak, aby ji kryla jen částečně 
  •  
  • Štólu přeneseme opatrně na plech vyložený pečicím papírem a v předem předehřáté troubě na 200 °C, pečeme asi 1 hodinu 
  •  
  • Během pečení těsto potíráme rozpuštěným máslem a jemně sypeme moučkovým cukrem 
  •  
  • Toto opakujeme 4x 
  •  
  • Po upečení štólu necháme vychladnout, znovu ji pocukrujeme, nakrájíme a můžeme servírovat. 
  •  
  • Tato štóla se nemusí nechávat odležet!

 

V postní době se většinou jedly pokrmy z rybího masa. Například sledující recept by mohl zachutnat i rodinným gurmánům. Není kořeněný a pokud naši stolovníci snáší česnek, je chuťově příjemný.

 

Jablka v županu 

 

Jablíčka omyjeme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Dutinu jablíček vyplníme brusinkami, nebo také marmeládou z červeného rybízu. Listové těsto vyválíme na výšku 3 mm a rozkrájíme na čtverce o straně asi 13 cm. Ze zbytku těsta vykrájíme malá kolečka. Vajíčko rozšleháme. A nyní, do středu čtverce listového těsta pěkně postavíme naplněné jablíčko. Růžky těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem, spojíme na vrcholu a připevníme vykrojeným kolečkem. Celé zabalené jablíčko potřeme rozšlehaným vejcem a opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme dozlatova a ihned sypeme moučkovým cukrem. Jablíčka v županu jsou nejlepší teplá, ale pokud je podáváme studená, můžeme je před podáváním ozdobit šlehačkou.

 

Rybí pochoutky 

Sladkého bylo dost! Pro postní dobu jsou dobré i rybí pochoutky.

Rybí sekaná pečeně 

Ingredience

  • 750 g rybího masa 
  • 100 g slaniny 
  • 1 větší cibule 
  • 6 větších brambor 
  • 2 vejce 
  • šťáva z 1 citronu 
  • sůl 
  • pepř 
  • mletý kmín 
  • majoránka 
  • 2 stroužky česneku 
  • strouhanka

Postup: 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Z jednoho vejce oddělíme bílek a odložíme. Rybí maso vykostíme a jemně umeleme. Přidáme na drobno nakrájenou slaninu, cibuli, zbytek vajec, ½ šťávy z citronu, česnek utřený se solí, osolíme, opepříme, okořeníme mletým kmínem a majoránkou. Přidáme trochu strouhanky a vše dobře zpracujeme. Pak ze směsi vytvoříme váleček, lehce ho obalíme v strouhance a potřeme bílkem. Vložíme do vymaštěného pekáčku, jehož dno pokryjeme jemně nakrájenými cibulkami. Pečeme ve vyhřáté troubě, a když cibulka zčervená, podlijeme sekanou trochou vody a zbytkem citrónové šťávy. Podáváme s bramborovou kaší nebo bramborem. 
Je možno také podávat s knedlíkem a bílou omáčkou.

A zde je recept na bílou omáčku: 

Povaříme bobkový list, jalovec, nové koření, hřebíček a tymián. Slitou vodu z koření zalijeme mlékem s rozkvedlanou lžící hladké mouky, povaříme a podle chuti osolíme a okyselíme.

Také následující recept, kapr na bramborách, je zajímavý chuťově a jednoduchý na přípravu:

Kapr na bramborách 

Ingredience:

  • 1 kg brambor 
  • 1 lžíce sádla na vymazání mísy 
  • sůl 
  • mletá červená paprika 
  • pepř 
  • kmín 
  • 4 porce kapra 
  • 2 stroužky česneku 
  • 4 lžíce oleje 
  • 2 cibule 
  • 1 citron

Postup: 

Omyté brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na kolečka a naskládáme do vymazané ohnivzdorné mísy. Kolečka brambor při pokládání postupně solíme a sypeme mletou červenou paprikou, pepřem a kmínem. Porce kapra osolíme, okořeníme pepřem, potřeme rozetřeným česnekem a opečeme v rozehřátém oleji, v kterém zpěníme očištěnou cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Potom porce kapra uložíme do ohnivzdorné mísy na připravené brambory, pokapeme citrónovou šťávou a ve vyhřáté troubě upečeme doměkka.