Domácí bylinkové likéry

24.08.2012 00:11

 

Aloe vera

 

Tuto rostlinu si můžete pěstovat doma. Já jsem si ji zasadila a opravdu, docela rychle vyrostla a dokonce má už i mladé výhonky. Můžeme si z ní připravit užívání na žaludek.

 

Žaludeční lék z aloe vera

 

Ingredience

300 g čerstvých listů

voda

½ kg medu

O,7 l červeného velmi kvalitního vína

1 dcl brandy

 

Postup:

Rozmixujeme 300 g čerstvých listů aloe s malým množstvím vody. Pak přidáme ½ kg medu, O,7 l červeného vína (mělo by být opravdu kvalitní) a l dcl brandy. Mírně ohřejeme, dobře rozmícháme a necháme 2 –  3 týdny stát. Občas protřepeme. Po té době zase mírně zahřejeme, zcedíme a pak užíváme 2 – 3 lžíce před jídlem.

Rada : Když připravujete takové léky, nespěchejte, udělejte si čas a pečlivě se tomu věnujte. Lék by měl být připravován z velmi kvalitních surovin. Pokud aloi pěstujete doma, přečtete si návod a o rostlinku se pečlivě starejte, aby vydala své zdravé látky. Též víno, které používáte do svého léčivého přípravku, by mělo být kvalitní, stejně jako med. To proto, aby vás lék byl co nejúčinnější a byl chutný.              

 

 

Zázvor

 

Všichni se shodují, že zázvor je zázračný kořen a připravují se z něho čaje, dává se do salátů a používá se do vaření nebo se dokonce kanduje. Ale o tom si povíme v dalších kapitolách. Nyní si povíme o léku, který není sice pro nás tradiční, ale je účinný pro trávení, které náš občas zlobí. Příprava je jednoduchá. Tři polévkové lžíce drceného kořene zázvoru zalijeme ½ l vodky a za občasného protřesení necháme 2 – 3 týdny macerovat. Scedíme a užíváme jednu lžíci dvakrát denně na lačno.

 

Směs bylin na podporu vylučování trávicích šťáv 

 

Ingredience:

bylinky si nachystáme na stejné díly:

rozdrcený kořen pampelišky

rozdrcený kořen hořce žlutého

lékořice

zázvoru a semene fenyklu

 

Několik poznámek:

U hořce je jedinou použitelnou částí kořen. Již z názvu je patrné, že se jedná o hořkou bylinu. Látky dodávající tuto chuť podporují vylučování žaludečních šťáv, trávení a chuť k jídlu. Hořec žlutý se používá v nálevu nebo prášku při nechutenství, nadýmání, žaludečním kataru, při žaludeční slabosti a v rekonvalescenci. Působí povzbudivě při špatné činnosti žluč, Při používání doporučených dávek není hořec žlutý nebezpečný. Není doporučeno léčivku používat při těhotenství a při kojení, dále není doporučeno bylinku používat při vysokém krevním tlaku

 

Postup:

Směs bylinek přelijeme brandy, ale tak, aby směs přesahovala o jednu třetinu objemu. Necháme 2 – 3 týdny macerovat. Ale nesmíme zapomenout denně protřepat! Po té době macerace pak směs přefiltrujeme a přidáme podle chuti med. Mírně zahřejeme a promícháme. Podmínkou ovšem je, abychom lék skladovali v tmavé sklenici na chladném místě. Užíváme denně po stopce nalačno,. Lék je určen na podporu vylučování trávicích šťáv.  

 

Bylinkový likér na uklidnění žaludku

 

Téměř všichni víme, co je to mít „rozhozený žaludek“. Každý z nás se s tím vypořádává jinak. Někdo pije čaje, někdo zase zkouší léky, ale naši milí předkové vymysleli recept, který je výborný a účinný, i když velmi silný. 

 

Bylinkový likér na uklidnění žaludku

 

Ingredience:

 

2 díly nasekané natě třezalky

1 díl pelyňku

1 díl natě meduňky (tedy ne listy!)

bílý alkohol

½ kg na 1 litr alkoholu

voda

 

Postup:

Směs bylinek přelijeme bílým alkoholem (já bych dala vodku), a to takovým množstvím, aby směs hodně zakrýval.  Za občasného protřepání necháme asi 7 nebo 8 dní macerovat. Po uplynuté doby macerace pak přidáme med. A ten odměřujeme podle množství alkoholu. Tedy na litr alkoholu 1/2 kg medu. Tentokrát bylinky necháme ve sklenici. A pokud si chceme dopřát lék, tak scedíme přes sítko množství na jednu lžičku a zamícháme s trochou vody. Užíváme 1 x denně nalačno.

Mátový likér

 

Tento vynikající likér používáme při žaludečních potížích a upozorňuji, že je též velmi silný.

Tentokrát budeme potřebovat koňak. 

 

Ingredience:

 

2 polévkové lžíce sušené nebo čerstvé rozdrcené máty

¾ litru koňaku

 

Postup:

 

Dvě lžíce máty zalijeme ¾ litry koňaku a na slunném místě necháme macerovat tři týdny. Občas protřeseme. Po třech týdnech scedíme a přidáme 200 g přírodního cukru a uložíme na chladném místě. Pijeme 1 – 2 stopky před jídlem na odstranění zažívacích potížích.

 

Likér pro povzbuzení žaludečních šťáv

 

K povzbuzení vyměšování žaludeční šťávy slouží li­kér, jehož se pije malá odlévka (stopečka) před jíd­lem.

 

Připraví se takto:

 

20 kapek oleje pelyňkového             

12 kapek oleje pomerančového (z kůry)         

12 kapek oleje anýzového    

10 kapek oleje fenyklového              

5 kapek oleje citrónového     

5 kapek oleje andělikového                

5 kapek oleje majoránkového          

700 g lihu čistého                            

300 g vody                                      

 

Dobře smícháme a necháme týden uležet.

 

Bezinkový likér

 

Ingredience:

bezinkové plody

kyselina citronová

cukr

hřebíček

40% lihovina

 

Postup:

Natrháme dostatečné množství bezinek, obereme od stopek a povaříme. Předem přidáme kyselinu citronovou podle chuti. Šťávu prolisujeme, procedíme přes plátno, aby se zadržely všechny vločky. Okyselením šťávy získáme krasnou červenou barvu. Na 1 litr šťávy přidáme 10 g hřebíčku a svaříme jej s 500 g cukru. Po vychladnutí přidáme 1 litr 40% lihoviny. Výsledný likér má mít asi 20 % alkoholu.

Pro všechny případy platí, že pokud zažívací potíže trvají delší dobu, pak je lépe nejprve navštívit odborného lékaře, abychom se ujistili, že nejsou známkou nějaké vážné nemoci, která vyžaduje odborné léčení. Alkohol by mohl nemoc totiž zhoršit. Proto musíme být opatrní, než se vrhneme do samoléčebných metod.

 

Ořechový destilát

Dvacet zelených ořechů nakrájíme na kousky. Přidáme hrst na drobno nasekaných mandlí a nasypeme do sklenice se širokým hrdlem. Zalijeme bílým destilátem, aby hladina překrývala ořechy o 3-5 cm. Necháme na slunném místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme a pijeme po stopce dvakrát denně před hlavním jídlem. 

Likér na předcházení mozkové příhodě

Do 1 l červeného vína dáme 2 lžíce nasekaných květů a kořenů mochny husí. Ve větším kastrolu vaříme na mírném ohni, dokud nám nezůstane asi polovina původního objemu. Pijeme denně po skleničce nalačno.

Karmelitánský líh

10 lžic nasekané natě meduňky, lžíci mleté skořice, nastrouhaného muškátového oříšku a 10 hřebíčků zalijeme 1 l koňaku a necháme 2- 3 týdny macerovat na slunném místě. Scedíme, přidáme šťávu z 1 citronu a 2 lžíce medu. Pijeme pro celkové uklidnění organismu 2-3 krát denně jako aperitiv.